Stamboom van de Fam. de Eenkhoorn
Uit Genemuiden tot Amsterdam
Een reis door de tijd.


De oorsprong van de familienaam Eenkhoorn is te Genemuiden. Reeds in 1667 wordt te Genemuiden "de huijsinghe De Eenhoorn" genoemd in een
verkoopakte. Verder wordt in 1669 te Genemuiden een huis verkocht aan Gerrit Adamsz Eenckhoorn. Er is echter nog geen verband gevonden met deze
persoon. Mogelijk is "huijsinghe de Eenhoorn" de link. Een huis met een naam te Genemuiden eind 1600, eigendom van derden, is mogelijk een herberg
geweest. Gerrit Adams zou pachter van deze huijsinghe kunnen zijn geweest en koopt later een huis te Genemuiden zonder zelf een huis te verkopen. Ene
Wolter ... zou dan zijn opvolger als pachter zijn geweest en zijn nakomelingen dragen later ook de familienaam Eenkhoorn. In de tijd klopt het allemaal, maar
het geheel blijft nog steeds een hypothese.

Gerrit Adamsz Eenckhoorn kocht in 1669 een huis en erve in Genemuiden. Zou de achternaam in verband kunnen worden gebracht met "de huisinghe Den
Eenhoorn" te Genemuiden, die in 1667 door Nicolaes Coninck, schepen van Hoorn (vergelijk het gemeentewapen van de stad met een eenhoorn!) aan
Hillebrand Jansz Bruinestein werd verkocht? De familienaam komt echter pas weer terug in de volkstelling van 1795 met de vormen Eenkoren en Eenkoorn.
Na 1811 is de naamvorm officieel Eenkhoorn, hoewel aanvankelijk nog enkele vigeerden. De huidige naamdragers zijn nakomelingen van ene Wolter, die
vermoedelijk in 1664 is geboren; voorouder van o.a. Wolter Sijmons Eenkhoorn (ca. 1719-ca. 1788), vader van Sijmon Wolters Eenkhoorn (1754-1827). Bij
tussenliggende generaties werd slechts het patroniem gebruikt [A. de Leeuw, 'Onze voorouders', in: Oud Nieuws Genemuiden 27 (2003), nr 1, p 8-9].


We beginnen dus rond het jaar 1664 ......

Ik maak hier een klein uitstapje naar Grietje Visscher, mijn oma, omdat sommige namen mij bekend voorkomen uit mijn jeugd.


Enige opmerkingen over de stamboom:
Ik heb deze stamboom samengesteld nadat ik de stamboom van mij vader "de Boer" had gemaakt en ik ook wel eens wat wilde weten van de voorvaderen van mijn moeder "Eenkhoorn".
Eenkhoorn is een redelijk unique naam en er was dus ook al vrij veel onderzoek naar gedaan.
Ik kan dus ook niet zeggen dat ik deze stamboom heb gemaakt.
Ik heb alleen het draadje vanaf mijn moeder tot de oudst bekendste voorvader uit de zeer vele namen gehaald en wat toevoegingen gemaakt.
De vermelding "aldaar begraven" betekend dat hij/zij daar is begraven en ik de datum van de grafsteen heb overgenomen.
Er komen geregeld in de patroniem variaties voor, met name Sijmon/Siemens/Sijmen, dit is niet ongebruikelijk.
Ook in voornamen zit nog wel eens variatie tussen de diverse documenten van de zelfde persoon zoals Pytje/Pijtje/Peitje.
Pas na 1811 was de naam Eenkhoorn officieel,maar ook daarna kon het nog wel eens varieeren. Voor 1811 was het alleen een toevoeging.
Het is ook niet zeker dat alle mannelijke afstammelingen na 1811 (die buiten deze stamboom vallen) de naam Eenkhoorn zijn gaan dragen.
Bij Hendrik Sijmons (1802) en Johanna Pieters Bethlehem (1811) viel het bijvoorbeeld op dat Hendrik de naam Hendrik Siemens Eenkooren had in een geboorteacte.
Ook de variatie Eenkoren komt voor in deze tak en komt ook nu nog voor in de regio rond Lemmer waar ook Hendrik Sijmons toen woonachtig was.
Het is wel zo goed als zeker dat iedereen die de naam Eenkhoorn draagt aansluiting kan vinden in deze stamboom.


Bronnen:
 • www.stamboomdeleeuw.nl/introstamboomeenkhoorn.htm Dit is de bron van het eenkhoorn onderzoek, jammer genoeg is de site haast niet meer bruikbaar doordat hij gebruik maakt van het niet meer ondersteunde "java".
  Albert de Leeuw is overleden en er is dus niet veel kans dat dit zal worden veranderd.
 • https://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol Zwanepol heeft veel van de eenkhoorn's beschreven met meestal stamboomdeleeuw als bron. Ook Stamboom Riesebosch (een boekje) vermeld hij vaak als bron.
 • historischcentrumoverijssel waar veel archiefen beschikbaar zijn van de provincie Overijssel.
 • archief amsterdam
 • https://allefriezen.nl/
 • https://www.wiewaswie.nl/
 • https://www.online-begraafplaatsen.nl/
 • web finds:
 • Geboorte Wolter Sijmons Eenkhoorn en het bestaan van Albert Wolters eenkhoorn (1759) www.stamboomonderzoek.com/yvonnevdw
 • Volgens yvonnevdw is albert een zoon van Wolter Sijmons (1719), volgens zwanepol is het een zoon van Wolter Alberts (1731) welke weer een zoon is van Albert Wolters (1696) en Janna Jacobs van der Haar (1706)
  (deze staan in mijn stamboom) voorlopig ga ik er van uit dat zwanepol goed zit.
  Zo niet dan is dit een kind van Wolter Sijmons:


  Ik weet ook niet hoe yvonnevdw aan de excacte geboorte datum van Wolter Sijmons Eenkhoorn is gekomen. (zwanepol vermeld alleen het jaartal)  Niets van deze site, inclusief statistische en analytische informatie, mag gebruikt worden voor commerciële of religieuse doeleinden.
  Voor persoonlijke doeleinden mag u gegevens van deze stamboom overnemen. Bronvermelding, b.v. een link naar deze site, wordt op prijs gesteld.
  Gelieve geen gegevens van nog levende personen overnemen zonder toestemming vooraf.
  Alle rechten voorbehouden.
  Voor opmerking, vragen, aanvullingen, correcties etc. Email naar : travel.site@xs4all.nl

  © , 20-5-2020 , E. de Boer. All rights reserved